5 Şubat 2010 Cuma

dünya nutella günü!!


İlk Nutella şişesi İtalya’daki Ferrero fabrikasından 20 Nisan 1964′te çıkmış. Şu anda ise, sadece İtalya’da bir senede 179.000 ton kadar üretiliyor. Gerçek tarifi Ferrero tarafından saklı tutuluyor.
Nutella’nın tarifi ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Örneğin İtalya’da satılan Nutella, Fransa’da satılan Nutella’ya oranla daha az şeker içeriyor. Nutella fındık kreması adı altında pazarlanıyor. İtalyan yasalarına göre çikolata kreması adı altında pazarlanması yasak; çünkü içerdiği kakao yoğunluğu buna uygun değil.
Nutella’daki kalorinin yarısına yakını yağdan, %40′lık kısmı ise şekerden geliyor. Unutmayalım 100 gram Nutella’da yaklaşık 525 kkal bulunuyor.
Nutella, İtalya’da sosyal ve kültürel olarak oldukça önemli. Üzerine birçok kitap yazılmış. Hatta Nina Moretti’nin Bianca adlı filminde, kahraman sinir bozukluğunu yenmek için dev bir Nutella kavanozundan Nutella yiyor. Nutella’nın ünü İtalya ile sınırlı değil elbet. Ünü duyulur duyulmaz Amerikan market raflarındaki yerini almış ve Nutella Amerika sözcüsü ise İtalya’da büyümüş olan ünlü basketbol oyuncusu Kobe Bryant olmuş. Birçok rakibi üretilmiş. Wikipedia‘da Nutella’nın Türkiye’deki rakibi olarak Ülker’in piyasaya sürdüğü Çokokrem verilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder