17 Şubat 2010 Çarşamba

tadlar


Çinli bir yaşlı usta, çırağının sürekli herşeyden şikayet etmesinden bıkmıştır. Bir günçırağını tuz almaya gönderir. Hayatındaki herşeyden mutsuz olan çırakdöndüğünde, yaşlı usta ona, bir avuç tuzu,bir bardak suya atıp içmesini söyler.Çırak, yaşlı adamın söylediğini yapar ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başlar.

-Tadı nasıl? diye soran yaşlı adama öfkeyle acı diye cevap verir. Ustagülümseyerek çırağını kolundan tutar ve dışarı çıkarır.Sessizce az ilerdeki gölün kiyisina götürür ve çırağına bu kez de bir avuç tuzu göle atıp,gölden su içmesini söyler. Söyleneni yapan çırak, ağzının kenarlarından akan suyu koluyla silerken, usta aynı soruyu sorar:
-Tadı nasıl?
-Ferahlatıcı diye cevap verir genç çırak.
-Tuzun tadını aldın mı?diye sorar yaşlı adam,-Hayır diye cevaplar çırağı. Bunun uzerine yaşlı adam,suyun yanına diz çökmüş olan çırağının yanına oturur ve söyle der:
-Yasamdaki acılar tuz gibidir, ne azdır, ne de çok. Acının miktari hepaynıdır. Ancak bu acının şiddeti,neyin içine konulduguna bağlıdır.. Acın oldugunda yapman gereken tek şey acı veren şeyle ilgili hislerinigenişletmektir. Onun için sen de artık bardak olmayi bırak, göl olmayaçalış."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder