16 Şubat 2010 Salı

schindler's liste

Oskar Schindler Polonya'ya gelmiş fırsatçı bir iş adamı.. Nazilerin başta olduğu İkinci Dünya Savaşı yıllarında para kazanmanın tek yolu olarak faşistlerle işbirliği yapmayı ve karışıklıktan yararlanmayı kafasına koyuyor. Alman burjuvazisiyle içli dışlı olarak kendisine bir fabrika açan Schindler, ülkede yaşanan müthiş soykırıma ilk başlarda duyarsız kalmaya çalışsa da, sonunda herşeye rağmen bir insan olduğunu hatırlıyor ve fabrikasını Yahudileri kurtarmak için bir umut yuvası haline getiriyor.. İkinci Dünya Savaşında 1100 Yahudi'yi faşist zulmünden kurtaran Oscar Schindler'in gerçek yaşam öyküsünden yapılmış bir uyarlama "Schindler'in Listesi"…




Schindler tüm servetini rüşvet ve karaborsadan işçileri için yaptığı alımlarla tüketmişti. Hemen hemen yoksul biçimde Regensburg, Almanya'ya ve daha sonra Münih'e taşındı; ancak savaş sonrası Almanya'da başarılı olamadı. Gerçekte, mali durumu Yahudi organizasyonlarından yardım alacak kadar kötüydü. 1948'de Schindler Arjantin'e göç etti ancak orada iflas etti 1958'de Almanya'ya döndü ve bir seri başarısız iş girişiminde bulundu. Am Hauptbahnhof Nr. 4, Frankfurt am Main, Batı Almanya adresinde küçük bir apartmana yerleşti ve tekrar bir Yahudi organizasyonun yardımıyla bir çimento fabrikası kurmaya çalıştı. Ancak bu iş de 1961'de iflas etti. İş ortağı ortaklığı iptal etti. Oskar Schindler Frankfurt, Almanya'da 1974'te 66 yaşında öldü. Ölümünden kısa bir süre önce, bir Schindlerjuden olan Poldek Pfefferberg'e Kudüs'te gömülmek istediğini söylemişti. Bu isteğin sebebini "Benim çocuklarım burada" sözleriyle gerekçelendirmiştir. Kudüs'ün Sion Dağı'ndaki katolik mezarlığına gömüldü.
Schindler'in gerçek motivasyon sebebi net olarak bilinmemektedir. Yine de bu konuda "Benim için çalışan insanları tanıdım... İnsanları tanıdığınızda, onlara karşı insanlar gibi davranırsınız" sözüyle, Yahudilerin Nazi Almanyası'nda insan sayılmaması fikrine katılmadığını belirtmiştir.

spielberg şahaneler mi yaratmış ne. tarihin en iyi 8. filmi olması çok doğal sanırım.3saat 15 dk tarihin en kötü olaylarından birine tanıklık etmek pekde kolay olmuyor doğrusu.o dönemi anlamak için izlenmesi gereken en önemli film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder