5 Mayıs 2019 Pazar

beykoz-mecidiye kasrı


Beykoz Sahil Sosyal Tesisleri'ne defalarca gittiğimiz için bu kez sabah erkenden Koru Sosyal Tesisleri'ne gidiyoruz. Burası sahildeki tesise göre daha sakin. Deniz manzaralı ve uygun fiyatlı kahvaltı için ideal bir yer. Üstelik memurlar için ekstra indirimli.
Parkın aşağısına inip sahilde bir Türk kahvesi içtikten sonra deniz kenarından yavaş yavaş yürüyüp Beykoz Merkez'i geçip Mecidiye Kasrı'na varıyoruz.
Mecidiye Kasrı
Sultan Abdülmecid için Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından 1845'te yaptırılmaya başlanıp paşanın ölümünden sonra oğlu Said Paşa tarafından tamamlanarak padişaha hediye edilmiş.
Kasır Sultan Abdülaziz'den itibaren padişahlarca zaman zaman kullanılmış, misafirler ağırlanmış daha sonraları yetimler yurdu, çocuk göğüs hastalıkları hastanesi ve göz hastanesi gibi amaçlarla kullanılmış 1997'de TBMM Milli Saraylar'a bağlanarak restorasyonlar sonrası 2017'de müze olarak ziyarete açılmış.Gezi rehber eşliğinde yapılmakta. 
Hiç bir yerde buradaki kadar ilgili bir rehber görmemiştim.
Öğrenci 5 TL, Tam 10 TL.


Denizden başlayarak kat kat setler halindeki bahçelere sahip kasrın  kafesinde oturup İstanbul'un bir ucunda  güzel manzarayı seyre dalıyoruz.
 Gidişte gözüme kestirdiğim Gostivar ve Yalıköy Roma Dondurmacısı'ndan  ikincisini seçip sütlü ve kavunlu dondurmayı keyifle mideye indiriyoruz.
Bu yazıyı yazarken fark ettim ki İstanbul'da gidip sevdiğim pek çok yeri bloga koymamışım. Sadece fotoğraflar bile olsa burada yer almalarını istiyorum. Umarım ileriki günlerde üşenmeyip geçmişte gidip sevdiğim yerleri -özellikle Kadıköy'den- burada paylaşırım. Zaman zaman bilgisayarda bile bulamadığım eski fotoğrafları burada; geçmiş sayfalarda bulabilmeye bayılıyorum 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder