15 Mart 2019 Cuma

şanlıurfa

Gaziantep Havalimanı'ndan kiraladığımız arabayı alıp Göbeklitepe'ye gitmeden,bir saatlik bir yolculuk sonrası yol üstünde öğle yemeği için yorumları çok iyi olan Birecik ilçesindeki Kebapçı Cevdet Usta'ya gidiyoruz. 1975'ten beri hizmet veren kebapçıda haşhaş kebabı, kıyma kebabı ve kuzu şiş yiyoruz. Acıyla ve baharatlarla mücadelemiz başlıyor. Salata favorim desem ne kadar çok etle aram olduğunu açıklar herhalde.
Bir şubesi mart 2019 itibariyle Gaziantep Merkez'e de açılıyor.

2019 Turizmde Göbeklitepe yılı ilan edildi. Göbeklitepe'nin keşif tarihi 1963 yılına gitse de ilk kazılar 1995 yılında başlamış. Bir yerleşim yeri olarak kulanılmayıp dinsel amaçlarla yapılan tapınakların yer aldığı Göbeklitepe 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski anıtsal yapısı. Avcı-toplayıcı olarak yaşamını sürdürdüğü düşünülen insanlık tarafından inşa edilmiş; Büyük Piramit'ten 7 bin Stonehenge'den 6 bin yıl önceye dayanan en eski yapı.20 yıl süreyle Doğuş grubunun ana sponsorluğunu üstlendiği Göbelitepe'de ziyaretçi ve canlandırma merkezini de çok beğendik.Ağırlıkları 14 tona boyları 6 metreye ulaşan sütunlara gizemli sembollerin  işlendiği Göbeklitepe'nin bugüne kadar yalnızca %5'lik kısmı gün yüzüne çıkarılmış.




Göbeklipe'den sonra Şanlıurfa merkeze 44 km uzaklıkta yer alan Harran'a doğru yola koyuluyoruz.  Yol üstünde Geçici Barınma Merkezini ve  yol kenarındaki çalılara vs pamuk tarlalarından uçup takılmış pamukları toplayan pek çok kişiyi görüyoruz. Arabayla geçerken bile Suriye sınırına yakın bu ilçelerdeki zorlu yaşamlar fark ediliyor.
2000 senesinden beri UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'nde yılda altı ay yapılan kazıların yıl boyu sürdürülmesine başlanmasıyla, tarihi alanın "kalıcı liste"ye girmesi bekleniyor. M.Ö. 6 binli yıllardan beri yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yapan Harran Ören Yeri.
Harran, etimolojik yapısı itibariyle eski uygarlıklarda “yolların kavuştuğu yer”, “kavşak” anlamına gelmekte.  Dünyanın ilk üniversitelerinden biri burada açılmış ancak şu an eski halinden eser yok.
Harran konik kubbeli kerpiç evleriyle meşhur. Bir efsaneye göre Adem ile Havva, cennetten kovulduktan sonra ilk Harran Ovası'na gelmişler. İtalya'nın Alberobello kasabasındaki trulli evlerinin çatılarına esin kaynağı olduğu rivayet edilen Harran'ı çok bakımsız bulduk. 2019'un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle buraya da gereken değerin verilmesini umuyorum. 








Ciğerci Aziz Usta
Kuru soğanı doğramak için önümüze konan kesme tahtası ve ahşap saplı bıçakla soğanları kesip ciğeri hazırlıyoruz. Normalde çok fazla et sevmeyen benim gibiler için buralara kadar gelip de yememek olmaz mantığıyla biraz zorlu günler geçiriyorum :D
Tuvalet için en yakın camiye gidebilirsiniz:)

 
Sonunda kendime göre bir şey buluyorum. Miroğlu'nun billuriyesi mutlaka yemeniz gerekenlerden.



 

Balıklı Göl
Efsaneye göre dönemin Babil hükümdarı Nemrut rüyasında çok parlak bir yıldız görür. Nemrut, rüyasını yardımcılarına yorumlatır. Yardımcıları, o yıl dünyaya gelecek bir erkek çocuğunun onu öldüreceğini söyler.
Bunun üzerine Nemrut, o yıl doğan bütün erkek çocuklarının öldürülmesi talimatını verir. Hz. İbrahim’in babası Nemrut’un bu talimatını öğrenir ve karısını doğum yapması için surların dışında bir mağaraya götürür. 
Annesi Hz. İbrahim’i mağarada bırakarak surlara döner, geri geldiğinde dişi bir ceylanı oğlunu emzirirken bulur. Hz. İbrahim 10 yaşında baba evine getirilir. 
Daha sonra putları korumakla görevlendirilir ancak Hz. İbrahim putlara karşı mücadele başlatır. Bunun üzerine Nemrut, Hz. İbrahim için ölüm talimatı verir. Hz. İbrahim bugünkü kalenin bulunduğu tepeden mancınıkla ateşe atılır. Ateş suya, odunlar balığa dönüşür.
Balıklı Göl'ün içinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmakta. Bu balıklar halk tarafından kutsal sayılıp yenilmez.
Rizvaniye Cami
Balıklıgöl'ün kenarında bulunan tek minareli cami. Arka kısımda 2017 yılında el sanatlarının canlandırılması ve yaşatılması amacıyla “Balıklıgöl-Rızvaniye El Sanatları Külliyesi” olarak el sanatları ustalarına tahsis edilen bir bölüm bulunuyor.
Rivayetlere göre, Hz İbrahim ateşe atılacağı zaman, Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’in dinine iman ettiğini söyleyince, babası tarafından ateşe atılır -başka bir rivayette kendini ateşe atar-Zeliha yanarak can verir. Daha sonra, Zeliha'nın düştüğü yerde bir göl oluşur. Bu göle de Aynzeliha (Zeliha Gölü veya Pınarı) adı verilir.

Diğer bir rivayette ise Zeliha'nın göz yaşlarından oluştuğu içi ve arapçada göz yaşı anlamına gelen "Aynzeliha" adı verilmiştir. 

Bu bölgeyi inanılmaz beğendim çok farklı bir atmosferi var.
Mevlidi Halil (Dergah) Cami ve Mağarası (Hz İbrahim'in doğduğu makam)
Mevlid, “kutlu doğum” demektir. Hz. İbrahim'in yanındaki mağarada doğduğuna inanıldığından, camiye Mevlid-i Halil Camii adı verilmiş.


Fırfırlı Cami-On İki Havari Kilisesi
Kilise olarak inşa edilen yapı, 1956 yılında kiliseden camiye çevrilmiş. Osmanlı Döneminde yapı üzerinde rüzgârgülü benzeri materyaller olduğundan halk arasında “Fırfırlı Kilise” olarak isimlendirilmiştir.


Urfa'da ilk kez menengiç kahvesi içtim. 
Dağlık ve kırsal alanlarda doğal olarak yetişen menengiç meyvesinden elde edilen kahvenin birçok hastalığa da iyi geldiği biliniyor. 
Biz eve de alıp sütle yapıp bolca içtik.


 Gümrükhanı mola vermek için en güzel yerlerden. Mırra; Arap coğrafyasına özgü birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve. Mırrayı içtikten sonra fincanı yere koymak büyük bir saygısızlık. Koyan kişinin kahve fincanının içini altınla doldurması veya mırrayı dolduran kişiyi evlendirmesi gerekirmiş. Günümüzde ise bizim gibi bu geleneği bilmeyip masaya fincanı koyanlardan ufak bir bahşiş alınıyor.


Şanlıurfa Müzesi
Türkiye'nin en büyük müzesi olan Şanlıurfa Müzesi, Yontma Taş Çağı'ndan günümüze doğru kronolojik bir konsept içerisinde hazırlanmış. Müzenin en ilginç eserleri arasında dünyanın en eski heykeli olarak bilinen Urfa Adamı, Göbekli Tepe D Tapınağı’nın birebir kopyası bulunuyor. Müzekart geçerli.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Şanlıurfa Müze Kompleksi içinde yer alan Haleplibahçe Mozaik Müzesi belediyenin park yapmak için yürüttüğü hafriyat çalışmaları esnasında keşfedilmiş ve bulunduğu yerdeki Roma villası üzerine inşa edilmiş. Villa tabanında bulunan mozaikler M.S. 3. ve 4. yüzyıllara dayanmakta. Müzenin en meşhur mozaiği mitolojide çokça ismi geçen ancak tam olarak nasıl oldukları pek bilinmeyen Amazon kraliçelerinin av sahnelerinde  aslan ve leopar avlarken tasvir edildikleri mozaik.
Müzekart geçerli.
Çulcuoğlu Baklava&Restoran
Kebap, lahmacun, ciğer ve içli köfte ortalama, Urfa yöresine ait şıllık tatlısı gayet güzeldi.
 Halfeti
Şanlıurfa merkez ilçesine 120 km mesafede olan, Şanlıurfa'nın bir ilçesi olan Halfeti Gaziantep'e ise 100 km uzaklıkta.İlk iki gün Şanlıurfa'yı gezdikten sonra Gaziantep'e geçerken öğleden sonrayı Halfeti'ye ayırdık. 
2001 yılında Birecik Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla 1800'lerin başında inşa edilen Halfeti Ulu Cami'nin taban kısmı yaklaşık 40 santimetre su altında kalmış.

Halfeti manzara seyir noktası

Birecik Barajı’nın 2000 yılında hizmete girmesiyle Fırat nehrinin seviyesi yükselerek Halfeti ve çevresindeki pekçok köy sular altında kalmıştı.
Eski Halfeti Marina'dan kalkan tekneler yaklaşık bir saat süren bir turla kişi başı 20 TL'ye Rumkale, ve Savaşan Köyü'ne götürüyor. Teknelerde yüksek sesle müzik çalması Sakin Şehir ünvanına ise hiç yakışmıyor.
Burası sadece Fırat Nehrinin kenarında yetişen Siyah-Kara gülüyle de meşhur. 
Rumkale
 Rumkale’nin özellikle Hristiyan alemi için ayrı bir önemi var. Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yohannes’in bir süre Rumkale’de yaşadığı ve burada Hıristiyanlık dinini yaydığı, İncil’in bir kopyasını buradaki mağaralarda sakladığı ve kopyaların buradan alınıp Beyrut’a götürüldüğü düşünülmekte.

Savaşan Köyü
Tekne turlarının bazıları buraya yanaşıp mola veriyormuş. Biz akşama kaldığımız için mi kışın gittiğimizden mi bilmem mola vermeden tekne dönüşe geçti
Sular altında kalan Savaşan Köyü ve ikonik cami minaresi.
İki günlük Şanlıurfa gezisinden sonra istikamet hanı hamamı bol Gaziantep.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder