13 Kasım 2017 Pazartesi

nürnberg-almanya

Nürnberg Bavyera eyaletinin Münih'ten sonraki ikinci büyük şehri. Şehrin uzun ve karmaşık bir geçmişi var. Burası Nazi toplantılarının yapıldığı, Yahudi halkı için Alman vatandaşlığının ellerinden alındığı, Nürnberg Yasalarının kabul edildiği yer olmuş. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Nürnberg duruşmaları yapılıp Nazilerin yargılandığı mahkemeler burada kurulmuş, Hitler'in Nazi Partisi mitinglerinde en büyük 6'sına ev sahipliği yapmış, Hitler bu şehri başkent yapmayı istemiş. Şehirde tarihin büyük bir yükü var. 

 Kaiserburg Kalesi 1050'den 1571'e kadar  Alman krallarının ve imparatorlarının evi olan kale şehri tepeden görmek için şahane. 
Albrecht Dürer Evi
Havalimanından itibaren şehirde pek çok yerde Albrecht Dürer ismine rastlıyoruz.  Burası Nürnberg'in en güzel evlerinden biri. Albrecht Dürer, 1529'da ölümüne kadar  Nürnberg'de yaşayan bir Rönesans sanatçısı. Ev, kalenin güneyindeki orta çağ duvarlarının hemen yanında yer alıyor. Bu beş katlı şahane ev, 1420 yılına dayanıyor. Ev, 1871'den beri Durer'in hayatına ve eserine adamış bir müzeye dönüştürülmüş. 
Durer'in British Museum'da sergilenen en ünlü eseri; hiç görmediği bir gergedanın tavsirlerden yola çıkarak yaptığı gravür.
Evin önündeki heykele esin kaynağı olan 'Young Hare' tablosu.




                    St. Lorenzkirche




 Albrecht Durer Caddesi boyunca yokuş aşağı devam edince, dar ahşap çerçeveli şirin evlerin bulunduğu Weissgerbergasse'ye ulaşıyoruz.Kelimenin tam anlamıyla bir masal kitabınından çıkmış gibi görünüyor.




Nürnberg'deki "Ehekarussell" çeşmesi, evlilik yaşamın iniş ve çıkışlarını tasvir eden şahane bir çalışma.
Nürberg'de gördüğüm en güzel ve farklı şey buydu. 
 Beyaz Kule'nin yanındaki trafiğe kapalı bir alışveriş caddesinin sonunda bulunan çeşme, 1984 yılında inşa edilmiş. Bu büyük çeşme; tanışmadan ölüme kadar evlilik yaşamının epeyce tartışmaya sebep olmuş, tepki çekmiş dramatik bir tasviri.


                                                                 Frauenkirche “Church of Our Lady”
 
Nürnberg'in ana pazar meydanının bir köşesinde 14. yüzyıldan kalma Güzellik Çeşmesi (Schoner Brunnen) diğer köşesinde Frauen Kirche bulunuyor. 
19 metre yüksekliğindeki Gotik yapıdaki Schöner Brunnenin etrafını çevreleyen demir parmaklıkların üzerindeki üç altın halkayı çevirirseniz iyi şans kazanılacağına ve dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor. Tabi ki deneme fırsatını kaçırmadım.

St. Sebaldus Church



Alman simidi Brezel yemeden dönmek olmaz.


Nürnberg Havalimanı’ndan U2 metro hattıyla yaklaşık 15 dakika içinde şehir merkezine varılıyor. Tek binişlik 90 dakika geçerli bilet 3 €. 
Üç gün süren gezimizin  iki gününde başka şehirlere gideceğimiz için tren istasyonuna yakın bir yerde kalmak istedik.  Apartements Thommen 'de kaldık,  tavsiye ederim.





Fountain of virtues, Tugendbrunnen 
Bana Bologna'daki Neptün Çeşmesi'ni hatırlatan heykeller altı erdemi temsil ediyormuş; inanç,umut, yardımseverlik, cesaret, kısmet ve sabır.


Hospital of the Holy Spirit
Kutsal Ruh Hastanesi, eski şehirdeki en şahane manzaralardan biri. 1332 ile 1339 yılları arasında kurulan bu hastane, Ortaçağ'da muhtaçlarla ve yaşlılara sağlık hizmeti sunmak için kurulmuş. Nehir üzerindeki kemerler burayı daha da göz alıcı kılıyor.
 Nürnberg'deki Alman geleneğinin en önemli yapılarından biri olan bu hastane  İkinci Dünya Savaşı sırasında  hemen hemen kül haline gelmiş, ancak 1950'lerde yeniden yapılanmayla müze ve restoran olarak günümüzdeki halini almış.



Köprüleri ve şahane heykelleriyle insanı kendine hayran bırakan Nürnberg hafta sonu için, iki-üç günlük kaçışlar için çok iyi bir güzergah. Biz Rothenburg ve Bamberg ile üç günlük bir rota oluşturarak  birbirinden şahane üç yer gördük.





2 yorum:

  1. Başlığı görünce Dürer aklıma gelmişti, yazıda da bahsi geçiyor zaten:)
    Almanya şehirleri çok güzel değil mi? Ehekarussell Çeşmesi çok ilgi çekici hakikaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Özellikle şu an Alman şehirlerinden birinde Noel pazarlarında olmak isterdim:(

      Sil