1 Kasım 2016 Salı

sakız adası


Kurban Bayramı'nda İzmir'e gittiğimde bir günümüzü de Sakız Adası'na ayırdık. Çeşme Limanı'ndan 45 dk süren feribot yolculuğu sonrası adaya vardık. Kısa bir pasaport kuyruğu beklemesinden sonra adanın merkezini gezmeyle başladık. 
Sakız Adası'ndaki Rumların 1822'de ayaklanmaları Osmanlı Devleti tarafından bastırılmış ancak bu dönemde pek çok insan ölmüş, Belediye parkı-Halk Bahçesinde ayaklanma çıkararak Osmanlı gemisini yakan Denizci Kanaris ve adanın önemli isimlerinin heykelleri yer alıyor.






 Sultan Abdülmecid döneminde (1823-1861)  Osmanlı İmparatorluğunun hazine parasıyla 1849'da inşa ettirilmiş Mecidiye Cami.

 1901'de yapılmış Sultan Abdülaziz tuğrası taşıyan Bayraklı Cami.
Biraz daha sokaklarda dolanıp kale içine giriyoruz.

Ayva reçelli patates kızartması yiyip bira, frappe içip dinleniyoruz.

İlk durağımız ksista adı verilen geometrik desenli, cephe süslemeli evleriyle ünlü Pirgi.
















Deniz mahsüllerine doymadan Yunanistan'dan ayrılmayız.


Korsan saldırılarından ve işgalcilerden korunmak amacıyla köyün etrafındaki büyük surun kapısının her gece kapandığı , evlerin duvarlarının birleşik ve boylarının çatıdan çatıya geçebilmek için eşit olduğu Mesta köyü.
1794 tarihli Eski Taksiarhi Kilisesi 









El yapımı seramikleriyle ünlü Armolia köyü.



Adanın sadece güneyinde yetişen sakızın hikayesi şöyle; ağacın köklerinin etrafı temizlenip beyaz killi toprak dökülen kısımlara, ağaçların gövdelerine atılan çiziklerden sakız damlarmış, bu çizik atma işlemi 5-6 hafta tekrar edilirmiş, kuruyan damla sakızları toplanıp elekten geçirilip, sabunlu suyla yıkanıp kurutulup sakız, krem, sabun vs üretiminde kullanılırmış.
Tek günde adanın güneyine yaptığımız kaçamak böyleydi.  Yine görüşelim Yunanistan!

3 yorum:

  1. 2015 yazında gitmiştim. Keyifli anılarımı tazeledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şimdi blogunuza baktım, epey detaylı ve keyifli uzun bir gezi yapmışsınız :) Bizimkisi kısa ama güzel bir kaçamak oldu sadece.

      Sil
  2. merhabaaaa. hep böyle postlar yapsanaaa :) sakız görmedim ama görcem tımams :)

    YanıtlaSil