1 Ekim 2016 Cumartesi

sinaia / peleş kalesi



Bükreş'ten sabahın ilk saatlerinde bindiğimiz trenle 1.5 saatlik yolculuk sonrası Peleş Kalesi'ni görmek üzere Sinaia'ya geliyoruz. Romanyadaki trenlerin koltuk numaraları epey karmaşık. Öğlene kadar kaleyi ziyaret edip Sibiu'ya geçeceğimiz için bavullarımızı tren istasyonuna bırakıyoruz, bavulları alan teyzeyi yerinde bulamazsanız tuvalete gidip bulabilirsiniz:) 7 ile 19 saatleri arası açık ve günlüğü 5 Lei. Ağustosun sonunda Romanya'da hava gündüzleri çok sıcak, sabahları ve akşamları ise mont giymeyi gerektirecek kadar buz gibiydi.


İstasyondan çıkıp yukarı doğru tırmanmaya başlıyoruz, kaleye kadar 20 dakika kadar yolumuz var.

Yol üstünde çok güzel oteller bulunuyor.

Sinaia Manastırı
Ağaçlık bir bölgeden yürüdükten sonra nihayet görkemli Peleş Kalesi'ne geliyoruz.


1.Karol 1914'te ölene kadar kaleyi yazlık saray olarak kullanmış. 160 odası 30 banyosu bulunan kalede tematik odalar bulunuyor Arap, Fransız, İtalyan odaları gibi biri de nargileli  Türk odası .1947 de Komünist rejim kaleye el koymuş, 2006 yılında Romanya Kraliyet ailesine geri verilmiş. Tarihte elektrik sistemi ve merkezi ısıtma kullanılan ilk kale olarak bilinen Peleş Kalesi'nde asansör de bulunuyor. Kaleyi 20-25 kişilik gruplar halinde rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz. Alt katın gezdirildiği 45 dakikalık tur 20 Lei(15 TL). Mutlaka gezin derim, dışarının ihtişamı içerininkinin yanında hiçbir şey. Pazartesi ve salıları kapalı olan kalenin kış ve yaz saatleri de farklı; gitmeden internet sitesinden  kontrol etmenizde fayda var.







Kalenin içinde fotoğraf çekebilmek için ekstra 30 Lei ödemeniz gerekiyor. Ben bunu vermeyip 2 tane kaçak foto çekmiş olabilirim:S



Dönüş yolunda sabah kapalı olan alışveriş mekanları açılmış, etraf kalabalıklaşmış.
Bükreş'e gelirseniz Peleş Kalesi'ni de planlarınıza eklemeyi ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder