9 Kasım 2013 Cumartesi

peri gazozu

Peri Gazozunda Ercan Kesal'in çocukluğundan, doktorluk yaptığı Anadolunun çeşitli yerlerinde yaşamış olduklarından kesitler sunan kısa kısa hikayeler yer alıyor.Kitaba hakim olan hafif melankolik ve karamsar hava, yıllar geçse de ülkede bazı şeylerin hiç değişmemesini anlatış şekli, çocukluk anıları, Bornova...
Kitabı çok sevdim.Sade bir dille pek çok şeye değinip bir kez daha farkında olmanızı sağlıyor.


Hayatımız, bir yumağın sürekli sarılmasıdır. Yaşadığımız her şey, ardımıza takılıp gelmekte ve doğal olarak da birikmektedir. Yol boyunca ne yaşandıysa toplamaktadır çünkü.‘Bugün’ diye adlandırdığımız şey, geçmiş ve geleceğimizin toplamıdır. Yani geçmişimiz; elimizde uçup gitmiş, kaybolmuş bir zaman değildir. Şimdiki zamanın içinde duran, bekleyen bir şeydir.sf10.

Nasıl kaçabilirsiniz, evine kentsel dönüşüm nedeniyle yıkım emri gelmiş, karaciğer yetmezliği olan bir Erzincanlı emeklinin hikayesinden? İki oğlundan birini uzun açlık grevlerinin birinde kaybetmiş, diğeri halen cezaevinde olan Tuncelili anneyi, muayene ettikten sonra sadece romatizma ilaçlarını yazıp gönderebilir misiniz evine? Başka bir şey sormaz mısınız?sf70.

Dedemden öğrendiğim, "insan olmak" kendi mutlu olduğun şeyleri yanındakilere de iletmektir. İnsan, kendinde olmasını istediği herhangi bir şeyi bir başkası için de aynı şiddette isteyebiliyorsa "insanım" diyebiliyor.sf72.

Bazı şeyler insana geri dönülmez yollar çizer.Bir sarsıntı bir kırılma olur hayatınızda ve sonra hiçbir şey eskisi gibi olmaz.sf163.

1 yorum:

  1. Bu kitabı ben de çok sevdim. Anılar çok sıcak bir dille anlatılmış, okuyucuyu bir yandan hüzünlendiriyor bir yandan da yüzünde gülümsemeye sebep oluyor

    YanıtlaSil