12 Eylül 2009 Cumartesi

la faim

Şubat 1972 yılına kadar sıradan suçlu muamelesi gören tutuklu IRA (irlanda kurtulus ordusu.. teror orgutu)militanları, bu tarihten itibaren politik suçlu statüsünün kabul edilmesini isteyerek açlık grevine başlamışlardır.Politik statü olarak adlandırılan bu taleplerinde, 'Savaş Esiri' olarak görülmek istiyor, hapishanedeki iş kollarında çalışmak istemiyor ve hapishanenin verdiği suçlu üniformasını giymek istemiyorlardı. Yapılan bu açlık grevi başarı ile sonuçlanmış ve Politik Haklar kabul edilmiştir.
Fakat 1976 yılında İngiliz Hükümetinin aldığı karar sonucunda, 1 Mart 1976 tarihinden itibaren tutuklanan militanların bu hakları ellerinden alınmıştır. Bunun sonucunda 'Battaniye' ve 'Yıkanmama' protestoları başlamıştır.
film az diyalog içersede ,yıkanmaya gidipte dövülen bazı mahkumların dövülmesiyle diğer mahkumların banyo yapmayı reddetmesi, odalarda temizlenmeyen dışkıların duvarlara sıvanması,ortalıkta kol gezen kurtlar, kapıların altından koridora atılan ve temizlenmesi yine odaların içine geri gönderilmesiyle olan çişler.. kısacası filmin her karesi son derece etkileyiciydi
filmle ilgili internette yazanlara göre 17,5 dakikalık konuşma sahnesi ayrıca bir rekormuş.oyuncular sahneyi çalışmak için bir süre aynı evde kalmışlar.sahneyi, günde 12 ile15 kez tekrar ederek çalışmışlar.
Bu film beni, irlanda ve belfastla ilgili şeyleri araştırmaya itti ama filmden çıktıktan sonra sanırım bazı sahneler insanın gözünün önünden gitmiyor. Bazı şeyleri değiştirmek ve belkide kahraman olmak için hayatından vazgeçmeye değermi peki hala düşünmekteyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder