21 Mayıs 2017 Pazar

Tokat'ta gezilecek yerler

Nisan ayının başında hafta sonuna ucuza bilet bulunca yarım gün Amasya, bir buçuk gün Tokat'ı gezme şansı yakaladık. Tokat'taki mağara, göl ve barajları gezmek için hava limanından araba kiralamak en mantıklısı. Bizi Tokat'ta oralı bir arkadaşımız gezdirdiği için ulaşım konusunda sıkıntı yaşamadık ama araç kiralamadan görülmesi gereken en güzel yerleri görmek mümkün değil maalesef. Amasya'dan Tokat'a giderken ilk olarak Kaz Gölü'ne gittik.
Kaz Gölü
Pazar ilçesine bağlı yedi bin dönüm alana sahip Kaz Gölü'nün neredeyse tamamı sazlarla kaplı. Birçok kuş türünün önemli göç duraklarından olduğu ve rahatça konaklamaları için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kaz Gölü'nde sazlıkları temizleme çalışması yapılıyor. 2 tane de gözetleme kulesi bulunan göl önümüzdeki senelerde  çalışmalar bitince çok daha güzel olacak gibi.



Ballıca Mağarası
Seyahat boyunca beni en çok heyecanlandıran yer oldu.
Mağarada Havuzlu Salon, Büyük Damlataşlar Salonu, Çamurlu Salon, Fosil Salonu, Yarasalı Salon, Çöküntü Salon, Sütunlar Salonu, Mantarlı Salon gibi salonlar bulunuyor.

Mağarada atmosferdeki oranın yaklaşık dört katı saf oksijen içeren hava nefes almayı kolaylaştırıp astım rahatsızlığı olanlara iyi geldiğinden tedaviye mağaraya gelenler için belli noktalara sandalyeler konmuş.

Yaklaşık 3.4 milyon yıllık olduğu tahmin edilen Ballıca 1980'li yıllarda keşfedilip 1996'da ziyarete açılmış. Yaz kış mağaranın sıcaklığı 17-19 derece. Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından Ballıca mutlaka görülmeli.  8:00-20:00 arası açık olan mağara rehber eşliğinde geziliyor.Mağaranın girişinde  muhteşem manzaralı bir işletme de bulunuyor.
Giriş tam 9, öğrenci 4,5 TL.





Tokat Saat Kulesi
Yüksekliği 33 metre olan kule 1902 yılında kesme taştan, 2. Abdulhamid’in Padişah oluşunun 25. yılı için halkın yardımlarıyla, mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevellioğlu Enver Bey tarafından yaptırılmış.



Tokat yağlısı ve yoğurtmaçı ile kahvaltı yapmak için Saat Kulesi'nin biraz ilerisindeki Behzat Bulvarındaki Behzat Cami'nin tam karşısındaki Çıtır Simit'e gittik.Bizim boyozu andırıyor bu dediysem de yanımdaki iki Tokatlıyı buna ikna edemedim:) Dükkan bir saniye boş kalmadı, pazar sabahı herkes buraya akın ediyor.


Sulusokak
Tokat'ın en eski yerleşim yeri olan Sulusokak'ta meydanda oturup keyif kahvesi içip pisileri sevmeden olmaz.








Tokat Müzesi

Müzede Tokat’ta 600 yıllık bir geçmişe sahip geleneksel el baskısı yazma atölyesi canlandırma alanı,  el yazması Kur’an-ı Kerim, Hititçe tabletler, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami devirlere ait bronz, bakır, gümüş ve altın sikkeler, takılar sergileniyor.
Giriş 5TL, Müzekart ile ücretsiz.
















Ulu Cami
 İlk yapılış tarihi bilinmeyen  yapı Sultan IV. Mehmet zamanında 1678 yılında restore edilmiş.1950 yılından bu yana zaman zaman onarım gören Ulu Cami moloz ve kesme taşlardan yapılmış.




Tokat Kalesi
Şehrin tam ortasında dik kayalıklar üzerine kurulu,1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula’nın esir tutulduğu ileri sürülen M.Ö. 30 - M.S. 395 Roma Dönemi'nde yol güvenliği için kurulmuş olan kale şehrin pek çok yerinden görülüyor.




Taşhan
Gaziosmanpaşa Caddesi üzerinde bulunan “Voyvoda Han” olarak da geçen  yapı 1631 yılında yaptırılmış büyük bir Osmanlı anıt eseri. İçerisinde pek çok hediyelik eşyacı bulunan han Anadolu'nun en büyük hanlarından biri.



1250 yılında yapılan ünlü Taşköprü Hıdırlık Köprüsü'nü şu sıralar Yeşilırmak üzerindeki 'Kanal Tokat' projesi sebebiyle oluşan çalışmaları izleyenlerden fotoğraflayamadım:D
Almus Baraj Gölü
Tokat merkeze 34 km uzaklıkta bulunan Almus; denizsiz Tokat'ta alabalık yetiştirmek, hafta sonu tekne turu yapmak  ve su sporu yapmak için önemli bir yer.




Tokat kebabı, her mevsim yapılsa da Temmuz-Ekim arası en lezzetli zamanıymış, Saklı Bahçe, Pirhan, Ata Ocağı en iyi yapan yerlermiş.
Biz Pirhan'da yedik, hazırlanması bir saate yakın sürüyor.
Belki mevsimi olmadığından çok başarılı bulduğumu söylemem.
Bir büyük şişe takılan halkalı şişlere baş aşağı olarak et, biber, iç yağ,patlıcan, et,  domates ve sarımsak dizilip özel ocağında odun ateşinde pişirilen bir kebap. 30-40 tl civarında(not etmemişim)
Üniversiteyi ve şehrin yeni yapılaşan kısmını, üniversite gençliğinin takıldığını kısımları da gezdik ancak fotoğraf çekmemişim. Son yıllarda popülerleşen Amasya'yı görme niyetiniz varsa yan şehri Tokat'ın da pek çok güzellik barındırdığını unutmayın. 
Özkaleli’nin Zile Pekmezini , Tokat çemenini, asma yaprağını almadan Tokat'tan dönmeyin. 
Sevgili Tokat! Yeniden görüşeceğiz!

2 yorum:

  1. Gezemediğim illerimizden birisidir. Çok keyifli şeyler anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Anadoluyu henüz çok az gezebildim maalesef. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha pek çok ilimizi görme şansı yakalayabilirim.

      Sil