Hafta sonu 48 sanatçının 102 eserinin sergilendiği Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm sergisini gezme fırsatı yakaladık.Auguste Renoir, Louis Anquetin, Maxime Maufra, Theo van Rysselberghe, Paul Serusier, Suzanne Valadon, Edouard Vuillard, Leo Putz, Kees Van Dongen, André Derain, George Braque gibi sanatçıların şahane eserlerini yakından görmek inanılmaz zevkliydi.
Tophane'den Cihangir'e doğru tırmanışa geçiyoruz.
Soluğu Cihangir Akarsu Yokuşundaki Orhan Kemal Müzesi'nde alıyoruz. Müzede Ara Güler tarafından çekilmiş şahane fotoğrafları, kıyafetleri, kitaplarının orijinal ilk baskıları, mektupları, kullandığı daktilo, yatak, diş fırçası, kalem gibi özel eşyaları ve öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı gibi çeşitli eşyalar sergileniyor. 1950lerde aslı Nuruosmaniye'de yer alan Orhan Kemal’le özdeşleşen 1965'te pek çok edebiyatçının takıldığı İkbal Kahvesi’nden bir tane de Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü tarafından müzenin hemen yanına açılmış. Tam 10TL, Öğrenci 5TL. Her gün 10.00 – 18.00 Pazar günleri kapalı.
1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğan Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik, dokumacılık, ambar memurluğu ve kâtiplik yapan1938’da ilk şiirlerini de yazdığı Niğde’deki askerliği esnasında, komünizm propagandası yapmak suçlamasıyla 1939’da 5 yıl hapse mahkum olan Orhan Kemal'in 1940'ta Bursa Cezaevi’nde Nâzım Hikmet’le tanışması yaşamının ve yazarlığının dönüm noktalarından olmuş, gerçekçi Türk edebiyatının en büyük ustalarından olmuştur.
Günü Lebon Pastanesi'nde sıcacık çay, kahve ve adisebaba eşliğinde bitiriyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder