22 Ekim 2019 Salı

nemrut

Epeydir yine buralara uğrayamamışım. Hayatın bu aralar hiç planladığım gibi gitmemesi ve  yine hiçbir şeye yetişememem sebebiyle almak istediğim notlar birikti.

İlkokul kitaplarında beynime kazındığından beri görmek istediğim yerlerden biriydi Nemrut. Aylar öncesinde eylülün son hafta sonuna  Malatya uçak biletleri aldık.  Malatya Beşkonaklar Enterprise firmasından kiraladığımız araç ellerinde olmayınca günlüğü 200 TL'den bize sundukları Honda Civic ile düştük yollara. Sabahın erken saatlerinde Malatya Battalgazi ilçesini gezip Malatya Merkez'de biraz dolandıktan sonra Gündüzbey ve Çelikhan ilçeleri üzerinden Adıyaman ilinin Kahta ilçesine 43 km uzaklıktaki Doğu Toros sıradağları üzerinde 2206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı'na geçtik. 
Nemrut Dağı'nda gezilecek yerler sadece heykelleriyle ünlü teraslar değil. Saat 3 gibi Nemrut Dağı Ören Yeri içerisinde bulunan Karakuş Tümülüsü'nde olarak sırasıyla Cendere Köprüsü, Yeni Kale, Arsemia'yı görüp saat 4:30 civarı Nemrut Dağı Ziyaretçi Karşılama Merkezi'nde olup rahatlıkla tepeye tırmanıp doğu ve batı teraslarını gezip eylül sonu 18 civarı batan güneşi izleyebilirsiniz.
Karakuş Tümülüsü Kommagene Krallığı kraliçelerine ait bir anıt mezar. Tümülüs iç kısmında mezar bulunan tepe anlamına geliyor.Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki tümülüsteki sütun üzerinde bulunan kartal heykelinden dolayı burası karakuş olarak adlandırmış. Diğer sütunların üzerinde de boğa ve aslan heykelleri varmış ancak heykellerin büyük kısmı günümüze gelememiş.

 Fotoğrafın orta sağ kısmındaki o en zirve noktası gün batımında tepesinde olacağımız Nemrut Dağı Zirvesi.

Bir sonraki noktamız Cendere Köprüsü
Karakuş Tümülüsü’nü ayrıldıktan yaklaşık 10 dakika sonra Cendere Çayı üzerinde yer alan Cendere Köprüsü, Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü'ne varıyoruz
Burası Roma İmparatoru Septimius Severus’un (MS 193-211) emriyle yaptırılmış. Giriş ve çıkışlarındaki 4 sütunun ikisi İmparator Septimius Severus, karısı julia Domna ve diğer ikisi oğulları Caracalla’ya adanmış. Geta adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi Caracalla tarafından kaldırılmış.
  7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğundaki köprü hiç harç kullanılmadan yapılmış.
 
Eski Kahta Kalesi- Adıyaman Yeni Kale
Kommageneliler döneminde yazlık başkent olan Arsameia ile birlikte önemli bir idare merkezi, kale olarak inşa edilmiş, Romalılar döneminde geliştirilerek konumu devam ettirilmiş. 1260’larda Memlukların bölgeye hakim olmasıyla restore edilerek bugünkü son şeklini almış.

 
Eski çağlarda Kommagene olarak anılan bu bölgede, I.Mithradathes tarafından bağımsız bir krallık kurulmuş, krallık onun oğlu I. Antiochos (M.Ö. 62-32)un egemen olduğu yıllarda önem kazanmış. MS.72 yılında da Roma'ya karşı yapılan ve kaybedilen savaş ile krallığın bağımsızlığı sona ermiş.

Eski Kahta Kalesi'nin karşısında kurulmuş olan Arsemia Ören Yeri Kommagane krallığının yazlık başkenti ve idare merkeziymiş.

Dar ve dik bir patika yolundan çıkılarak varılan tepede 
Kommagene Krallığının kurucusu Mithradathes'ın Herkül’le tokalaşma sahnesini gösteren rölyef ve  Anadolu'nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı bulunmakta. Yazıtın bulunduğu yerden başlayan 158 metre derine inen bir tünel ile yazıtın batısında benzer bir kaya dehlizi bulunmakta.
Burası benim yükseklik korkumu iyice tetiklediği için çok fazla duramadan aşağıya indim. 

Nihayet Nemrut Dağı Zirvesine gitme vakti geldi. Yollar yenilenmiş.
Şahsi arabanızla belli bir yere kadar gidip park edebiliyorsunuz. Her yer tur şirketlerinin otobüsleriyle dolu. Ne kadar erken Nemrut Dağı Ziyaretçi Karşılama Merkezi'ne varırsanız o kadar rahat edersiniz.  Daha sonrasında müze kartla içeri girip kişi başı 5 TL'ye ring servislere binerek biraz daha ileri noktada inip yukarı doğru hiç bu kadar uzun ve yorucu olmasını beklemediğim tepeye tırmanış başlıyor. 

 
Biz tahtadan yapılmış yürüyüş yolunun daha düzgün olduğu Batı tarafından çıktık. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca yukarı doğru tırmandık. Aşağıda tişörtle gezilebilecek bir hava hakimken tepede inanılmaz rüzgarlı ve soğuk bir hava var. Yanınıza mutlaka kafanızı ve boğazınızı saracak bir şeyler almayı, kalın giyinmeyi unutmayın.
 Nemrut Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından biri. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiş.
 
Efsaneye göre, Hazreti İbrahim'i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut'tan adını alan Nemrut Dağında Alman  mühendis Karl Sester 1881 yılında birtakım çalışmalar sonucu tesadüfen fark ettiği eserlerin üzerindeki Grekçe yazıları çözüp bu heykel ve eserlerin Kommagene Krallığı’na ait olduğunu ve Kral I. Antiochos’un emirleriyle yapıldığını keşfetmiş. Kralın mezarı henüz bulunamamış.

Batı Terası
Burada oturan dev tanrı heykelleri ile birlikte Kommagene Kralı I. Antiochos’un heykeli ve tanrılarla tokalaşma kabartmaları yer alır. Ayrıca burada astroloji ile ilgili bir aslan horoskop kabartması da bulunmakta.



 Doğu Terası 10 metre yüksekliğinde tahtlar üzerine oturtulmuş dev tanrı heykellerinin bulunduğu bölüm. Heykellerin yüzleri güneşin doğuşunu izlemek için doğuya dönük.  Terasta Kommagene Krallığı'nın gökyüzü hakimiyetini temsilen koruyucu kartal, krallığın yeryüzü hakimiyetini temsilen koruyucu aslan, Kommagene Kralı I. Antiochos, Kommagene, Zeus, Apollon ve Herakles heykelleri bulunuyor.

 Biz önce Batı Terası'nı gezip sonra Doğu tarafına geçip ardından gün batımını izlemek için tekrar Batı Terası'na geçtik. Çok yorucu ve güzel bir gün olarak hatıralarımızda yerini aldı bile.


1. Evlilik Yıl Dönümümüz Kutlu Olsun Sevgilim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder